Co nového v daních a účetnictví v létě 2023? 

Vláda představila antibyrokratický balíček. Zruší potravinářské průkazy, vstupní prohlídky pro nerizikové profese nebo přísedící u soudu. Zvýší limit pro povinné ověření účetní závěrky auditorem, zavede online žádosti o všechny důchody a digitalizuje komunikaci se sociální správou.

Vyhláškový cena nafty klesla na 34,40 Kč. Od července využijete novou cenu pro výpočet cestovních náhrad.

Váš finančák už možná nefunguje. S koncem června skončila některá pracoviště, všechna najdete na této stránce.

Daňové milostivé léto už běží! Můžete žádat o odpuštění úroků a penále u dluhů na daních a sociálním. Podmínky pro daně najdete tady, pro sociální tady.

Penzijko se změní. Zvýší se hranice pro získání státního příspěvku. Nově ho dostanete, pokud si odložíte 500 Kč měsíčně. Min. výše bude 100 Kč, max. 340 Kč.

Rodiče dostanou víc – ale až příští rok. Vláda chce navýšit rodičovský příspěvek na 350 tisíc Kč. Změna by měla platit pro děti narozené od začátku roku 2024.

Nefungují vám MOJE daně? Nejste jediní. Probíhají servisní práce, proto některé služby neběží.

Měli jste účet u Equa bank? Ozvěte se finančáku. Banka nově spadá pod Raiffeisenbank. Od července nemůže finanční správa posílat přeplatky na původní účty.

Úřad práce se vás může zeptat na příjmy zaměstnanců. Nyní se na vás může obrátit, pokud posuzuje hmotnou nouzi pro uprchlíky z Ukrajiny.

Ubytovali jste uprchlíky z Ukrajiny? Nově dostanete příspěvek, jen pokud bydlí ve vaší domácnosti. Tento příspěvek se nedaní.

Konsolidační balíček bodne i do včelařů. Nově budou od daně z příjmů osvobození včelaři s příjmy do 50 tisíc Kč, zmizí osvobození do 60 včelstev.

Změny v definici rodinného domu se odkládají. Definice má dopad na sazbu DPH u stavebních prací. Měla platit od června, posouvá se na leden.

Finanční správa hlásí skoro 3 miliony přiznání. Letos eviduje zhruba o 100 tisíc víc než loni, celkem 2 888 941. Z toho 66 % přišlo elektronicky.

Finančák otravoval novomanžele. Olomoucký FÚ kontaktoval páry po svatbě, aby si ověřil zdanění svatebních hostin. Nejvyšší správní soud teď potvrdil, že jednal nezákonně.

Nezapomeňte!

  • Do 25. července podejte přiznání a zaplaťte daň z hazardních her za 2. čtvrtletí 2023.
  • Do 25. července podejte přiznání, kontrolní a souhrnné hlášení a zaplaťteDPH za 2. čtvrtletí 2023.
  • Do 31. července zaplaťte pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za 3. čtvrtletí 2023.
  • Do 31. srpna zaplaťte daň z nemovitých věcí. Platí pro zemědělskou výrobu a chov ryb s daní nad 5000 Kč.

Zdroj: UOL