Co nového v daních a účetnictví v listopadu 2022? 

Sněmovna schválila daňový balíček. Je v něm především zvýšení limitu pro registraci k DPH na 2 miliony Kč a zavedení tří pásem paušální daně.

Další Češi nemusí podávat přiznání. Nově nebudou muset podávat přiznání lidé s ročními příjmy do 50 tisíc Kč (aktuálně je to 15 tisíc Kč).

Nový limit také pro zaměstnance. Přiznání nebudou muset podávat, pokud si mimo zaměstnání vydělají do 20 tisíc Kč. Pozor, za rok 2022 je to stále 6 tisíc Kč.

Zvýšení limitu pro příležitostné příjmy neprošlo. Dál platí 30 tisíc Kč.

Balíček novel obsahuje také daň z neočekávaných zisků. Zatím je otázka, jestli projde.

Změny čeká i kontrolní hlášení. Pokud vás například úřad vyzve k odstranění pochybností, máte na reakci 17 dní od dodání do datovky.

Mimořádné odpisy pokračují. Daňový balíček je prodlužuje na majetek pořízený v letech 2022 a 2023.

Datovky povinně pro všechny se ruší. Dál platí, že stát datové schránky automaticky zřídí všem podnikatelům včetně živnostníků. Nepodnikatelů se ale nakonec změna netýká.

Kdy budou mít datovky podnikatelé? Stát vám je automaticky zřídí mezi lednem a březnem 2023. Přihlašovací údaje vám přijdou poštou.

Pozor na nové formuláře. Změnil se například formulář pro přiznání k silniční dani, k dani z příjmů fyzických osob nebo k dani z příjmů právnických osob.

Finančák si posvítí na nezdaněné příjmy. Od příštího roku mu budou muset digitální platformy hlásit informace o prodejích, číslech bankovních účtů a výši příjmů svých uživatelů.

Stát bude evidovat slevy na pojistném. Zaměstnavatelé budou od příštího roku platit méně na sociálním u zkrácených úvazků. Slevu může na daného zaměstnance uplatnit jen jeden zaměstnavatel, proto vznikne evidence uplatnění slev.

Pracujete při důchodu? Nově se vám nebude zvyšovat důchod. Místo toho dostanete slevu na sociálním. Toto navrhuje ministerstvo práce a soc. věcí.

Prezident podepsal zastropování cen energií. Bude platit od ledna pro domácnosti i firmy.

Můžete být jednatelem? Ministerstvo spravedlnosti navrhuje upravit požadavky bezúhonnosti pro jednatele a členy představenstev. Také chce zřídit evidenci lidí, kteří jimi být nesmí.

Založte si firmu online. Nově půjde založit s. r. o. zcela elektronicky. Vzniknou oficiální vzorové společenské smlouvy. Novelu schválila Poslanecká sněmovna.

Online vložíte i údaje do obchodního rejstříku a dokumenty do sbírky listin.
Nezapomeňte! Do 30. listopadu zaplaťte 2. splátku daně z nemovitostí. Toto se týká poplatníků s daní vyšší než 5000 Kč.Do 15. prosince zaplaťte čtvrtletní nebo pololetní zálohu na daň z příjmů.

Zdroj: UOL