Co nového v daních a účetnictví v květnu 2023?

Vláda chystá škrty. V rámci konsolidačního balíčku uvažuje o snížení příspěvků na stavebku a zrušení školkovného, slevy na manžela nebo slevy pro studenty.

Podali jste špatně přiznání? Finanční správa odpustí pokutu těm, kdo podali špatným způsobem nebo ve špatném formátu. Například na papíru místo online.

17 lidí obviněno z krácení daně. Kriminalisté provedli zásah proti organizované skupině, která se podílela na krácení DPH.

Očekávejte info k dani z nemovitosti. Finanční zpráva začala rozesílat informace k platbě, čas na zaplacení máte do 31. května.

Máte nově datovku? Informace k dani z nemovitosti vám přijdou do ní. Neočekávejte složenku.

Novela zákoníku práce čeká na projednání ve sněmovně. Platit má od poloviny roku 2023. Upravuje například home office nebo dovolenou pro dohodáře.

Sleva na sociálním se drobně mění. Zaměstnancem nad 55 let je nově člověk už v den 55. narozenin, totéž platí pro studenty do 26 let. Pro zaměstnance do 21 let se nově nebude sledovat limit 138 hodin. Změny mají platit od poloviny roku 2023.

Stavebko a penzijko bez podpory státu? Vláda zvažuje, že od roku 2024 sníží na půlku nebo úplně zruší příspěvky na stavebku. U penzijka a životka zvažuje, že zruší daňové výhody.

Živnostníci, budete platit. Ministerstvo práce chce zvýšit jak minimální odvody, tak vyměřovací základ. Původně plánovalo jen jedno z toho.

Kolem paušálu vládnou zmatky. Médii prolétla zpráva, že vláda plánuje snížit výdajové paušály OSVČ. Ministr Stanjura to ale odmítá.

Jurečka navrhuje změnit valorizace důchodů. Nově by se započítávala jen třetina růstu reálné mzdy a místo mimořádné valorizace by byl dočasný příspěvek.  

O důchod si požádáte online. Brzy půjde vyřídit žádost na jakékoliv pobočce ČSSZ nebo ve speciální aplikaci.

Balíček zákonů o sociálním zabezpečení prošel úpravou. Obsahuje online žádosti o důchod, změnu výplatního období důchodů, úpravu slevy na pojistném a slevu pro pracující důchodce.

Nafta podraží. Vláda plánuje od července zvednout daň o 1,50 Kč. Daň se tak vrací na úroveň před válkou na Ukrajině, kdy došlo k dočasnému snížení.

ČNB nechala úrok na sedmi procentech. Sazby nemění už skoro rok, jde o nejvyšší sazbu od roku 1999.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj radí vládě: Změňte daně. Navrhuje přesunout daňovou zátěž k daním z nemovitostí, spotřebním a environmetálním daním a snížit sociální pojištění.

Nezapomeňte! 

Do 31. května zaplaťte daň z nemovitých věcí. Případně 1. splátku daně, pokud platíte víc než 5000 Kč.

Do 15. června zaplaťte čtvrtletní/pololetní zálohu na daň z příjmů.

Do 3. července podejte přiznání a zaplaťte daň z příjmů za rok 2022. Platí pro poplatníky s povinným auditem nebo daňovým poradcem.

Zdroj: UOL