Co nového v daních a účetnictví na podzim 2022? 

Výchovné dostanou důchodci automaticky. Ale ne všichni. Od ledna 2023 budou mít důchodci nárok na 500 Kč za každé vychované dítě. Většina důchodkyň-matek ho dostane automaticky, další skupiny si musí zažádat. Žádosti běží od září 2022 na ePortálu ČSSZ.

Stravné stouplo. Od 20. srpna platí 120–181 Kč při služebce do 12 hodin, 181–219 Kč do 18 hodin a 284–340 nad 18 hodin.

Vzrostla i náhrada za benzín. Pro 98oktanový benzín nově činí 51,40 Kč na litr, 95oktanový a nafta zůstávají stejné.

Vyšší výhodný stravovací paušál. Paušál je osvobozený do výše 70 % stravného pro 5–12hodinovou služebku. Proto s růstem stravného stoupla osvobozená částka na 99,40 Kč na den.

Máte osvobozené příjmy nad 5 milionů Kč? Nejvyšší čas je oznámit. Běžný termín pro oznámení je poslední den pro odevzdání daň. přiznání, tedy 1. dubna, 2. května nebo 1. července podle způsobu podání. Podle pokynu finanční správy máte ale ještě 150 dní po termínu, kdy můžete příjmy oznámit bez pokuty.

Do důchodu po 25 letech? Ministerstvo práce a soc. věcí navrhuje snížení minimální doby sociálního pojištění nutné pro to, abyste měli nárok na důchod. Aktuálně činí 35 let.

Konec vstupních prohlídek a další úlevy podnikatelům. Vláda schválila balíček 20 opatření, která mají snížit byrokratickou zátěž. Mezi nimi je zrušení části vstupních prohlídek nebo písemného rozvrhu dovolených.

Jen někteří podnikatelé dosáhnou na úsporný tarif. Příspěvek na energie dostanou živnostníci, kteří mají místo podnikání doma. Ostatních se týká jen odpuštění poplatků za podporované zdroje energie.

Pomoc pro firmy ze zpracovatelského průmyslu. Firmám, které prokážou provozní ztrátu v souvislosti s vysokými cenami energie, chce vláda kompenzovat 30–70 %.

Firmy budou přispívat zaměstnancům na home office. Novela zákoníku práce počítá s příspěvky na energie, teplo a vodu, vycházely by z údajů o nákladech na dospělého v průměrné domácnosti od Českého statistického úřadu.

Chystá se evropský plán na boj s energetickou krizi. Mezi projednávanými body je zdanění mimořádných zisků z energií, zastropování cen i omezení spotřeby.

Tisíc Čechů si nevyzvedlo peníze z 2. pilíře důchodového spoření. Patříte mezi ně? Zažádejte si na finančním úřadu do konce příštího roku.

5000 Kč na dítě se nedaní. Finanční správa vydala vyjádření, podle kterého z jednorázového příspěvku nebudete odvádět daně. Také se nezapočítává do příjmu pro slevu na manžela.

Milostivé léto se nás netýká, upozorňuje finanční správa. Nevztahuje se na daňové pohledávky a exekuce. Pokud dluh finanční správě nemůžete splatit kvůli tíživé situaci, požádejte o posečkání nebo o splátky.
Nezapomeňte! Do 15. září uhraďte čtvrtletní zálohu na daň z příjmů.Do 30. září žádejte o vrácení DPH z EU.Do 25. října podejte daňové přiznání a zaplaťte daň z hazardních her.Do 25. října podejte souhrnné a kontrolní hlášení k DPH za 3. čtvrtletí.Do 31. října podejte přihlášku k registraci skupiny k DPH nebo žádost o zrušení/změnu skupinové registrace.POZOR! Do 18. října byste běžně platili zálohu na daň silniční. Zálohy jsou už zrušené.

Zdroj: UOL